Oprit aanleggen met grind

Wilt u zelf een oprit aanleggen met grind? Neem de onderstaande tips mee om van een optimaal eindresultaat verzekerd te zijn!

 

#1. Zorg voor een stevige fundering

De meeste opritten worden relatief zwaar belast (onder andere door auto’s), dus een goede fundering is van essentieel belang om verzakkingen en oneffenheden te voorkomen. Gebroken puin (menggranulaat) is uitstekend geschikt voor het aanleggen van dergelijke fundering. Hou een onderlaag van rond de 20 centimeter aan en zorg dat deze goed wordt aangedrukt met een trilplaat.

#2. Voorkom onkruid met worteldoek

Het is zeker te raden om worteldoek onder de oprit te leggen. Dat vergt wellicht iets meer tijd bij met aanleggen maar bespaart u op de lange termijn een hoop onnodig werk – u heeft immers geen zin om steeds onkruid uit uw oprit te trekken. Ga bij het berekenen van het benodigde aantal m2 worteldoek uit van een overlap van zo’n 15 centimeter.

#3. Kies de juiste grindsoort

Wit grind, grijs grind en basaltsplit van 8 – 16 millimeter zijn bijzonder geschikt voor een oprit aanleggen met grind. Ga uit van een grindlaag van 5 tot 7 centimeter en reken altijd 20% extra bij het bestellen; grind slinkt namelijk altijd iets tijdens het verwerken.

#4. Gebruik opsluitbanden

Door uw oprit af te bakenen met opsluitbanden voorkomt u dat het grind weg kan spoelen bij hevige regenval. Opsluitbanden kunnen tevens helpen om eventuele verzakkingen bij intensieve belastingen te voorkomen.

#5. Vergeet het afschot niet

Zorg er bij het aanleggen voor dat de oprit iets afloopt richting de straat. Die lichte helling, ook wel afschot genoemd, garandeert een goede afwatering en voorkomt dat regenwater op de oprit blijft staan (of richting uw woning of garage loopt). U kunt het beste een afschot van 1 tot 2 centimeter per meter oprit aanhouden.