Welke soorten zand zijn geschikt voor bestrating?

Bent u van plan om uw oprit of tuin te bestraten? Dan heeft u wel de juiste soorten zand nodig. Hieronder leggen we uit welke soorten zand geschikt zijn voor bestrating!

Zand voor onder de bestrating

Laten we beginnen met het zand dat u nodig heeft voor onder de bestrating. Hiervoor kunt u het beste gebruik maken van vulzand, dat ook wel bekend staat als klapzand, dekzand, stopzand of wit zand. Vulzand heeft een groot dragend vermogen, waardoor uw bestrating niet snel zal verzakken. Deze zandsoort kan tevens gebruikt worden voor het ophogen van bestrating. Na het storten en verdelen van het vulzand is het belangrijk om het zandbed goed aan te trillen.
Om de benodigde hoeveelheid vulzand te berekenen vermenigvuldigt u het aantal m2 met de dikte van de zandlaag. Over het algemeen kunt u uitgaan van een zandlaag van 15 centimeter. Bij zwaarbelaste oppervlakken (alsmede in regio’s met een relatief instabiele ondergrond) dient u een zandlaag van minimaal 20 centimeter aan te houden. In verband met het inklinken is het verstandig om altijd minimaal 20% extra vulzand te bestellen.

Zand om voegen en naden in te vegen

Zodra de tegels of klinkers eenmaal liggen, is het belangrijk om de voegen en naden in te vegen zodat de bestrating niet kan gaan verschuiven. Voor dit doel adviseren wij om gebruik te maken van brekerzand, dat ook wel veegzand of inveegzand wordt genoemd. Deze zandsoort bevat hoekig gevormde korrels, wat meer stabiliteit creëert. Daarnaast zorgt de grove structuur dat regenwater makkelijk de grond in kan, waardoor er niet snel water op de bestrating zal blijven staan.
Voor het beste resultaat is het belangrijk dat het brekerzand volledig droog is. Om eventuele vlekken en krassen op de tegels of klinkers te voorkomen raden we aan om zandresten na het invegen van de bestrating te verwijderen.