Welk cement kan ik het beste gebruiken bij het maken van een muur?

Gaat u een muurtje metselen? Dan heeft u naast bakstenen natuurlijk ook het juiste cement nodig. Voor het metselen van een muur maakt men gebruik van metselspecie. Dit kunt u zelf maken door metselcement te mengen met metselzand. Hieronder leggen we uit wat u hierover moet weten.

Hoeveel metselcement en metselzand heb ik nodig?

Hoeveel metselspecie u nodig heeft voor het maken van uw muur, is afhankelijk van de grootte van de muur, het steenformaat en de dikte van de voegen. Over het algemeen moet u uitgaan van zo’n 20 tot 30 liter metselspecie per vierkante meter metselwerk, maar het is verstandig altijd wat meer aan te maken dan u denkt nodig te hebben. Als u metselspecie gaat maken is het van belang om de juiste verhouding van metselcement en metselzand te gebruiken. Per m3 metselzand kunt u uitgaan van ongeveer 12 tot 15 zakken metselspecie.

Waar moet ik op letten als ik zelf metselspecie ga maken?

Kleine hoeveelheden metselspecie kunnen in een ronde metselkuip worden aangemaakt. Zodra u de metselspecie heeft aangemaakt blijft deze ongeveer twee uur bruikbaar, daarom is het raadzaam dit zo kort mogelijk van tevoren te doen. Als u nog verder wilt metselen na die twee uur, moet u een nieuw mengsel aanmaken. Voor grote hoeveelheden metselspecie is een betonmolen erg handig.

Hoe zorg ik voor het beste resultaat?

Naast het gebruik van het juiste cement is ook de conditie van de bakstenen van belang voor het eindresultaat. Zijn de bakstenen te droog, dan kan het cement niet optimaal hechten; daarom moeten de bakstenen bij warm en zonnig weer geregeld even met water besprenkeld worden. Maar let op, als de stenen te nat zijn dan kan het cement sneller tussen de voegen uitlopen.