Bijkeuken verbouwen

U wilt uw bijkeuken verbouwen? Dat is een goed idee! Maar bij een verbouwing van een bijkeuken komen vaak veel verschillende soorten afval vrij. Waar moet u dat allemaal kwijt?

 

Huisraad, meubilair, isolatiemateriaal en niet-geïmpregneerd hout

Wat u ongetwijfeld nodig zult hebben bij een verbouwing van de bijkeuken is een bouwafval container. Hierin kunt u al uw bouwafval, sloopafval en gemengd grof afval kwijt. Ook glas, isolatiemateriaal en schone bouwkunststoffen mogen in deze container gedeponeerd worden.

Tegels, keramiek, steen- en betonpuin

Wand- en vloertegels, keramische producten, betonresten en (schoon) puin kunt u kwijt in een puincontainer. U mag ook natuursteen, harde steensoorten en bakstenen in deze container gooien. Houdt u er wel rekening mee dat cellenbeton en lichtbeton niet zijn toegestaan.

Hout, spaanplaat, meubelpanelen en deuren

In een houtcontainer kunt u al uw afvalhout en houtafval kwijt. U mag hier ook hout met spijkers en scharnieren ingooien. Indien u oude deuren heeft waar glas in zit, dient u het glas te verwijderen alvorens u de deur in de container deponeert.

Kan dat niet allemaal in één container?

Nee, dit is niet toegestaan. En dat heeft een goede reden. Door het afval al te scheiden op het moment dat u het weggooit, kan het gescheiden worden afgevoerd. Dit is beter voor mens en natuur, want het sorteerproces verloopt grotendeels machinaal – wanneer het afval al gescheiden is, kan er aanzienlijk meer gerecycled worden. Op die manier kunnen de kosten voor het afvoeren zo laag mogelijk worden gehouden. Tegelijkertijd draagt u zo uw steentje bij aan een beter milieu en een schonere toekomst!

Wat moet ik met oude huishoudelijke apparaten?

Huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, vriezers, wasmachines en drogers mogen niet bij het huisvuil worden gezet en ook niet in een container worden gedeponeerd. Gelukkig bieden veel witgoedwinkels aan om bij aanschaf van een nieuw apparaat kosteloos uw oude witgoed mee te nemen. Het is ook mogelijk om oude en gebruikte huishoudelijke apparaten in te leveren bij de milieustraat van uw gemeente.