Grindpad aanleggen

Een grindpad aanleggen? Dat kun u prima zelf doen! Om u op weg te helpen hebben wij een handig stappenplan voor u opgesteld.

#1. Bepaal waar het grindpad moet komen en hoe breed het moet worden.

Gebruik tuinpaaltjes om het grindpad te markeren en span hier een draad tussen. Als u eenmaal weet hoeveel m2 het grindpad in beslag gaat nemen, kunt u een berekening maken van hoeveel grind u nodig heeft. Voor nieuwe tuinpaden adviseren we een dikte van 5 tot 7 centimeter.

#2. Kies een grindsoort.

Wit tuingrind, grijs tuingrind en basaltsplit behoren tot de meest populaire soorten voor grindpaden.

#3. Bestel het grind…

Heeft u eenmaal een keuze gemaakt voor een grindsoort, dan kunt u dit eenvoudig bestellen via Recycle-Bak.nl. Omdat grind altijd iets slinkt tijdens het verwerken, is het raadzaam om 20% extra te bestellen.

#3. …en de rest van de benodigdheden.

Denk aan worteldoek, materiaal voor de fundering, opsluitbanden en eventueel grindroosters.

#4. Graaf het grindpad uit.

Hou een totale diepte van ongeveer 40 centimeter aan; zo heeft u ook nog voldoende ruimte voor de fundering.

#5. Maak de ondergrond vlak.

Verwijder onkruid, wortels en stenen. Gebruik een hark of bezem om de ondergrond te egaliseren.

#6. Plaats de opsluitbanden.

Graaf onder het draad dat u tussen de tuinpaaltjes heeft gespannen een strook uit die even diep is als de opslagbanden hoog zijn. Vervolgens kunt u de opsluitbanden plaatsen.

#7. Leg worteldoek aan.

Leg worteldoek uit over het uitgegraven pad en gebruik een breekmesje of stanleymes om het doek op de juiste maat te snijden. Hou daarbij een overlap van minimaal 15 centimeter aan.

#8. Stort de fundering.

Boven op het worteldoek legt u de fundering aan om een stevige onderlaag te creëren voor uw grindpad – gebroken puin leent zich hier uitstekend voor. Druk de onderlaag goed aan (eventueel met trilplaat). Voor een optimaal resultaat kunt u nog een laag brekerzand over de onderlaag heen storten. Ook deze laag moet goed worden aangedrukt.

#9. Stort het grind.

U kunt het grind direct op de onderlaag storten en over het pad verdelen. Maakt u gebruik van grindroosters, zorg dan dat er ook een laagje van ongeveer 3 centimeter grind bovenop de roosters ligt.

#10. Zet de puntjes op de i.

Egaliseer het grindpad met een hark.