Grindterras aanleggen

Een grindterras aanleggen? Dat kunt u prima zelf doen! Hieronder belichten we kort de stappen die nodig zijn om een mooi grindterras te creëren.

 

Een grindterras aanleggen in 5 stappen

#1. Het uitgraven van het grindterras

Om te beginnen dient het terras te worden uitgegraven. In tegenstelling tot een oprit, die vaak zwaar belast wordt, is een fundering van gebroken puin voor een terras doorgaans niet nodig. Hou bij het uitgraven een diepte van minimaal 5 centimeter aan. Bij grotere grindsoorten met een diameter van 16 – 32 millimeter adviseren we om twee centimeter extra uit te graven.

#2. Het egaliseren van de ondergrond

Na het uitgraven kunt u de ondergrond egaliseren. Dat betekent dat er geen kuilen en hobbels meer in het oppervlak mogen zitten. Ook dienen alle wortels en kleine steentjes verwijderd te worden. Hoe egaler de ondergrond, hoe strakker het eindresultaat.

#3. Het aanleggen van het worteldoek

Span een worteldoek over het afgegraven oppervlak en zet deze vast met grondpennen. Indien u gebruik maakt van meerdere stroken worteldoek, is het raadzaam om deze minimaal 5 tot 10 centimeter te laten overlappen. Worteldoek voorkomt dat er onkruid door het grind heen kan groeien; dat scheelt u een hoop onderhoud!

#4. Het plaatsen van de kantopsluiting

Om verzakkingen van het grindterras te voorkomen en ervoor te zorgen dat het terras er mooi strak uit blijft zien, adviseren we om de randen af te werken met kantopsluiting. Er zijn verschillende soorten opsluitbanden mogelijk, van steen, metaal of kunststof. Neem de tijd om u op de mogelijkheden te oriënteren.

#5. Het storten van het grind

In principe kunt u alle grindsoorten gebruiken voor het aanleggen van een grindterras. Gaat uw voorkeur uit naar ronde kiezels, dan kunt u bijvoorbeeld wit tuingrind of grijs tuingrind met een diameter van 8 – 16 millimeter nemen. Voor meer stabiliteit en stevigheid kunt u basaltsplit overwegen. Omdat grind altijd wat slinkt tijdens het verwerken, is het slim om 20 procent extra te bestellen.