Uw huis opruimen? 3 handige tips!

Uw huis opruimen is veel werk en blijkt vaak lastiger dan u in de eerste instantie dacht. Om u op weg te helpen hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet!

#1. Gebruik de ‘Vier Dozen’ methode

Voor uw woning opruimen heeft u geen fancy spullen nodig. Wat u wel nodig heeft, zijn vier dozen. Deze labelt u als volgt:

  • Opruimen: Deze doos is voor de spullen die zijn gaan ‘dwalen’ en terecht zijn gekomen in een ruimte van het huis waar ze niet thuishoren. U verzamelt deze eerst in de doos, waarna u ze weer teruglegt op de juiste plek.
  • Doneren: In deze doos doet u alles dat u niet meer gebruikt. Deze spullen kunt u dan doneren aan vrienden of een goed doel, of eventueel verkopen.
  • Repareren: Gebruik deze doos daarom voor spullen die nog gerepareerd of schoongemaakt moeten worden. Kan dat niet, dan doet u ze in de ‘Weggooien’ doos.
  • Weggooien: Deze doos is voor alles dat echt moet worden weggegooid. Heeft u heel veel spullen om weg te gooien? Dan is het raadzaam om een grofvuil container te huren.

#2. Pak het aan in fases

Ongeacht hoe gemotiveerd u bent om uw huis op te ruimen, het is vrijwel onmogelijk om alles in één keer te doen. U kunt de klus dan ook het beste in fases aan pakken. Focus op één ruimte per keer, en ga pas verder met de volgende ruimte als de vorige klaar is. Op die manier heeft u zichtbare resultaten bij elke fase, waardoor u ook gemotiveerd blijft om door te gaan met uw huis ‘ontspullen’.

#3. Zorg dat alles een eigen plekje heeft

Heeft u alle spullen die u niet meer wilt of nodig hebt weggegooid, gedoneerd of verkocht? Dan is het tijd om te zorgen dat de spullen die over zijn een vaste plek krijgen. Spullen zonder aangewezen plek hebben immers eerder de neiging om te gaan ‘zwerven’. Door te zorgen dat zelfs de kleinste dingen hun eigen plekje hebben, is het makkelijker om uw opgeruimde huis opgeruimd te houden.