Keuken opruimen

“Een plek voor alles en voor alles een plek” is niet alleen maar een oud spreekwoord dat oma op haar kussens borduurde. Het is ook een van de beste tips met betrekking tot de keuken opruimen. Is uw keuken in de loop der tijd veranderd in een ongeorganiseerde chaos die lastig schoon te houden is? Maak dan gebruik van ons stappenplan om er weer een schone, overzichtelijke en aangename ruimte van te maken!

 

Keuken opruimen: een stappenplan

Plan de opruimdag in

Omdat u dagelijks gebruik maakt van uw keuken, kunt u het opruimwerk het beste in één keer doen. Plan een dag in waarop u verder geen andere verplichtingen heeft. Haal voldoende vuilniszakken en schoonmaakspullen in huis. Afhankelijk van de hoeveelheid spullen die u verwacht weg te kunnen gooien, kan het raadzaam zijn om een grofvuil container te huren. Hier kunt u naast huisraad en meubilair (wat niet bij het huisvuil gedeponeerd mag worden!) ook papier, karton, metaal, glas en sloopafval in kwijt.Gooi alle spullen die u niet gebruikt weg

Uw keuken opruimen kan behoorlijk overweldigend zijn. Het makkelijkste is om simpelweg alles uit te ruimen en met een schone lei te beginnen. Stal al uw keukenapparatuur, keukengerei, pannen, servies, bestek en andere zaken uit op een tafel en loop alles stuk voor stuk na. Werkt het nog? Moet het vervangen worden? Gebruikt u het? Heeft u het nodig? Verwijder alles dat u wegdoet direct uit de keuken, zodat het straks niet alsnog in de kastjes kan belanden.

Controleer ook alle etenswaren

In elke keuken zijn etenswaren te vinden waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Spit uw koelkast, keukenkastjes, voorraadkast en kruidenrekjes door en gooi alles weg dat niet meer goed is. Producten die u één keer hebt geprobeerd maar u niet van plan bent nog eens te gebruiken, geeft of gooit u ook weg. Zo houdt u alleen de producten over die u ook daadwerkelijk gebruikt. Dit is overigens ook een uitstekende gelegenheid om bewerkt voedsel te vervangen door gezondere alternatieven!

Maak alles goed schoon

Nu alle keukenkastjes en lades toch leeg zijn, kunt u meteen van de gelegenheid gebruik maken om alles even goed schoon te maken. Het zal u verbazen hoe goed dat voelt, zeker op het moment dat u alles weer op zijn plek zet. Wedden dat u vanaf nu met veel meer plezier in de keuken bezig zult zijn?