Wanneer u een terras, oprit of tuinpad gaat bestraten, dan is het belangrijk om de voegen van de tegels in te vegen met brekerzand, ook wel inveegzand genoemd. Dit voorkomt namelijk dat de tegels kunnen gaan verschuiven en scheef komen te liggen. Maar brekerzand biedt nog een tweede voordeel: het helpt te voorkomen dat er onkruid tussen de tegels gaat groeien. Hieronder vertellen we u wat meer over brekerzand en onkruid.
Voorkom onkruid met brekerzand
Hoe helpt brekerzand om onkruid tussen tegels te voorkomen?
Brekerzand is een grove zandsoort met hoekige korrels. Het is bij uitstek geschikt voor het invegen van bestrating; de structuur van het zand zorgt ervoor dat de tegels stevig op hun plek blijven liggen – daardoor is er tevens aanzienlijk minder kans dat er onkruid tussen de tegels door kan groeien. Brekerzand zal wellicht niet in elke situatie al het onkruid tegenhouden, maar het zorgt er wel voor dat de wortels zich minder makkelijk kunnen hechten. Dat scheelt u sowieso een hoop extra werk! U kunt ook eens in de zoveel tijd uw bestrating even opnieuw invegen met brekerzand; de grove zandkorrels zorgen beginnend onkruid en mos als het ware worden weggeschuurd.
Is brekerzand voor elke soort bestrating geschikt?
Brekerzand is zeer geschikt voor het invegen van onder andere gebakken tegels en zogeheten ‘getrommelde’ bestrating (waarbij de tegels een speciale behandeling in een trommel hebben ondergaan om de scherpe hoeken en randen eraf te slijten). Het kan ook prima gebruikt worden bij ruwe betontegels. Bij enkele soorten bestrating is echter wel enige voorzichtigheid geboden. Als u bijvoorbeeld betontegels met een gladde coating heeft, kunnen de grove korrels van het brekerzand de coating mogelijk beschadigen. Bij twijfel adviseren wij om even de instructies van de tegelfabrikant te raadplegen, om te controleren of brekerzand inderdaad geschikt is om de tegels mee in te vegen.