Wilt u grind aanschaffen maar weet u niet welke grindsoort het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing? Wij hebben een aantal tips met betrekking tot grindsoorten in de tuin voor u op een rijtje gezet.
Welke grindsoorten in de tuin gebruiken?
#1. Ken het verschil tussen grind en split
Grindsoorten, zoals wit grind en grijs grind, worden uit meren en rivieren gewonnen. De korrels zijn door de stroming van het water mooi rond en glad geworden. Split daarentegen, is ontstaan door het splijten van grote brokken gesteente en wordt gewonnen uit steengroeves. In tegenstelling tot grind is split hoekig van vorm. Dit zorgt ervoor dat het wat stabieler ligt dan grind. Een populaire splitsoort voor in de tuin is basaltsplit.
#2. Kies het juiste formaat
De meest gebruikte maat voor split- en grindsoorten in de tuin is 8 – 16 millimeter. Dat betekent dat de kleinste korrels een diameter van 8 millimeter hebben en de grootste 16 millimeter. Dit standaard grindformaat is uitstekend geschikt voor het aanleggen van een grindterras, grindpad, oprit of decoratieve grindbak. Mocht u de voorkeur geven aan een grotere korrel dan kunt u eventueel grof grind overwegen, al wordt dit vooral toegepast als dakbedekking. Grindkorrels groter dan 32 millimeter bieden minder loopcomfort en zijn minder geschikt voor toepassingen in de tuin.
#3. Zorg bij zwaardere belasting voor een stevige fundering
Voor oppervlakken die zwaar belast worden, zoals opritten, is het belangrijk om een goede fundering te creëren. Op die manier kunt u kuilvorming en verzakkingen voorkomen. Gebroken puin is uitstekend geschikt voor het aanleggen van een stevige onderlaag. Het is esthetisch niet erg aantrekkelijk, maar aangezien er nog een grindlaag overheen komt ziet u daar niets van.
#4. Hou rekening met lichte kleurafwijkingen
Split en grind zijn natuurproducten. Hou er daarom rekening mee dat de kleur van het geleverde product iets kan afwijken van de kleur die op uw beeldscherm wordt weergegeven. Het kan ook zijn dat het grind in het begin wat dof oogt omdat er nog een laagje stof opzit, maar dat is met een flinke regenbui weer verholpen.