Welke soort aarde is geschikt voor uw planten? 

Bent u van plan om de tuin eens flink onder handen te nemen? Dan heeft u ook de juiste grond nodig. Maar welke soort aarde is geschikt voor uw planten? Wel, dat is afhankelijk van het doel en van het soort beplanting. Hieronder geven we een aantal algemene richtlijnen.

Voor het aanleggen, aanvullen of ophogen van de tuin

Hiervoor kunt u gewoon gebruik maken van onbemeste tuinaarde, ook wel zwarte grond, teelaarde of ongemengde grond genoemd. Deze aarde is vrij van kunstmatige verontreinigingen en bevat geen meststoffen. Een prima basis voor gazons en graszoden.

Voor nieuwe beplanting

Op de plekken waar u beplanting wilt, kunt u de bestaande grond vermengen met bemeste tuinaarde. Dit is teelaarde waar hoogwaardig compost en kalk aan is toegevoegd. Bemeste tuinaarde bevat dus veel voedingsstoffen en is beter in staat om vocht vast te houden, wat de groei en gezondheid van de beplanting ten goede komt. Lees u wel even goed in over de beplanting; sommige soorten verdragen meststoffen minder goed dan andere.

Voor planten of bloemen in potten

Het kan verleidelijk zijn om de bemeste tuinaarde die u over heeft ook te gebruiken voor planten en bloemen in potten. Echter kunt u hiervoor beter speciale potgrond gebruiken; dit heeft een luchtigere structuur, wat erg belangrijk is voor de vorming van de wortels in de pot. Ook zijn de voedingsstoffen van potgrond nauwkeuriger gebalanceerd.

Voor het verbeteren van de bodem

Bij gazons met kale of gele plekken, alsmede bij planten, bomen en struiken die het niet zo goed doen, kunt u compost gebruiken als bodemverbeteraar. Door de bestaande bodem met een laagje compost te vermengen creëert u een voedingsrijke, luchtige en stabiele bodem. Hou er wel rekening mee dat te veel compost juist een averechts effect kan hebben – een goede dosering is dus belangrijk.