Welke soort cement heb ik nodig?

Heeft u cement nodig? Dan is het raadzaam om u even in te lezen in de verschillende soorten cement. Elke soort cement heeft namelijk zijn eigen unieke eigenschappen en is geschikt voor specifieke toepassingen. Om u op weg te helpen hebben we hieronder de meest gebruikte soorten cement op een rijtje gezet.

 

Verschillende soorten cement

Portland cement

Portland cement is een grijze cement soort die voor 90% bestaat uit Portlandsteen, afkomstig van een rotsformatie op het Engelse Isle of Portland. Hieraan is maximaal 5% gips toegevoegd en nog een aantal andere stoffen. Portland cement staat bekend om zijn uitstekende bindende eigenschappen en het feit dat het met name in het begin vrij snel uithard. Het wordt gebruikt voor onder andere betondelen, stortklaar beton en als basis-ingrediënt voor metselspecie.

Natuurcement

Natuurcement wordt in grote lijnen op dezelfde manier geproduceerd als Portland cement, alleen bestaat het in de natuur voorkomende grondstoffen zoals kalk en mergel. Hier worden nog enkele stoffen aan toegevoegd om de bindtijd te regelen. De toepassingen zijn afhankelijk van de specifieke samenstelling van het natuurcement.

Metselcement

Door metselcement met metselzand te vermengen, maakt u een metselspecie die ideaal is als u bijvoorbeeld een muurtje moet metselen. Het mengen moet altijd zo kort mogelijk van tevoren gedaan worden; de metselspecie blijft namelijk slechts zo’n twee uur bruikbaar.

Aluminiumcement

Aluminiumcement is gemaakt uit dezelfde basiselementen als Portland cement, alleen zijn de verhoudingen heel anders. Ook zijn er zogeheten aluminiumsilicaten toegevoegd. Deze cementsoort kenmerkt zich door een snelle harding en zeer grote hittebestendigheid. Het is niet geschikt als constructiebeton, maar kan bijvoorbeeld wel bij herstelwerkzaamheden worden gebruikt. Aluminiumcement mag overigens niet met Portland cement vermengd worden.

Hoogovencement

Hoogovencement maakt gebruik van het zogeheten hoogovenslak; het afvalproduct van de ijzerproductie in hoogovens. Dit is vermengd met Portland klinkers, waarna er anhydriet aan het mengsel is toegevoegd om de bindtijd te regelen. Hoogovencement is geschikt voor toepassingen waarbij niet zulke hoge eisen worden gesteld aan de aanvangssterkte.