Welke soort mest heb ik nodig voor in de tuin? 

Wanneer u constateert dat uw gras, planten, struiken of bomen het niet zo goed doen, dan wordt vaak aangeraden om mest aan de grond toe te voegen. Maar er zijn tegenwoordig zoveel soorten verkrijgbaar. Welke soort mest heeft u nodig voor in de tuin?

 

Organische mest

Wanneer we spreken over organische mest, dan hebben we het over natuurlijke mest die gemaakt is op basis van plantaardige en/of dierlijke afvalstoffen. Hoewel de samenstelling van organische mest per fabrikant kan verschillen, is organische mest over het algemeen de meest veilige keuze als u uw tuin wilt bemesten. Zo kunt u bemeste tuinaarde bestellen en dit vermengen met de bestaande grond. We raden wel aan om vooraf even te bekijken of u misschien planten heeft die meststoffen wat minder goed kunnen verdragen.

Kunstmest

Kunstmest, ook wel minerale mest genoemd, wordt chemisch vervaardigd. De voedingsstoffen die in kunstmest zitten kunnen nauwkeurig bepaald worden en het gehalte ligt veel hoger dan bij organische mest. Kunstmest werkt sneller dan organische mest en kan een prima quick-fix zijn voor drastische tekorten. Het werkt echter relatief kort. Bovendien wordt de kwaliteit van de bodem er door het gebrek aan organische stoffen niet echt beter op. We adviseren dan ook om alleen voor kunstmest te kiezen als het niet anders kan. Organische mest is op de lange termijn altijd beter, zowel voor de beplanting als voor de bodem zelf.

Mestsoorten voor specifieke planten

Organische mest en kunstmest zijn in feite universele soorten mest. Daarnaast zijn er ook allerlei mestsoorten verkrijgbaar die volledig zijn afgestemd op de behoeften van specifieke soorten planten, struiken of bomen. Denk bijvoorbeeld aan rozen, hortensia’s, buxussen, coniferen en andere soorten die relatief veeleisend zijn wat betreft hun bodem en voedingsstoffen. Mestsoorten voor specifieke planten bevatten naast nauwkeurig uitgebalanceerde mest doorgaans ook mineralen en spoorelementen.