Zolder opruimen

Er staat u iets in de weg, maar u wilt het eigenlijk niet weggooien. Wat doet u er dan mee? U dumpt het zolang op zolder. De zolder is in veel huishoudens de plek waar de spullen belanden die niet of nauwelijks gebruikt worden, de dingen eigenlijk naar de stort of de kringloop moeten worden gebracht. Bent u de laatste jaren niet langer op zolder geweest dan de paar seconden die ervoor nodig zijn om een doos in een donker hoekje te schuiven? Een keer de zolder opruimen is dan geen overbodige luxe!

 

Zolder opruimen: 5 tips

Zorg dat de zolder veilig toegankelijk is

Veel zolders zijn alleen toegankelijk via een steile trap of een gammele ladder. Zorg dat u zo makkelijk en veilig mogelijk de zolder op en af kunt en dat zowel de opgang als de zolder zelf adequaat verlicht zijn. Op die manier reduceert u het risico op ongelukken.

Ga systematisch te werk met opruimen

Verdeel alle spullen op zolder in drie stapels: weggooien, houden en doneren/verkopen. Zorg dat alles wat u weggooit ook direct de zolder af kan. Het huren van een bouwafval en grofvuil container is een goed idee; hier kunt u namelijk niet alleen huisraad en meubilair in kwijt, maar ook papier, karton, hout, isolatiemateriaal, enzovoorts.

Haal wat u wilt doneren of verkopen van zolder

Laat het niet liggen, want dan is de kans dat er toch niets mee gebeurt groter. Haal alles naar beneden zodat u er niet omheen kunt. Maak foto’s van wat u wilt verkopen en zet ze online, doneer spullen aan de plaatselijke kringloop of organiseer een garageverkoop.

Maak alles grondig schoon

Er zal zich waarschijnlijk heel wat stof verzameld hebben op zolder, dus het kan raadzaam zijn om een mondkapje te dragen tijdens het schoonmaken. Maak oppervlakken stofvrij, haal de stofzuiger eroverheen en dweil de vloer.

Richt de zolder efficiënt in

Zet de spullen die u niet heeft weggegooid, gedoneerd of verkocht terug op uw schoongemaakte zolder. Maar denk wel goed na over waar u ze neerzet. U moet makkelijk overal bij kunnen en alles moet moeiteloos terug te vinden zijn.